söndag 8 augusti 2010

Bryggning: Oktoberfest, single hop ale.

Igår var det dags för en bryggdag igen! Detta är första ölen som vi brygger hemma hos Christofer, detta pga att jag ska flytta om ett litet tag. Det är ju skönt att slippa flytta med flera kilo öl då.
Vad bryggde vi då? Det är en öl som vi tänkt servera på en oktoberfest, en single hop ale. Här kommer receptet:

Info
Batchsize: 20L
Biolsize: 2 x 10 L.
Estimated OG: 1055
Uppskattad Alkholhalt: 5,3%
Färg: 10.3 EBC
Bitterness: 25 IBU

Malt/Extrakt
5kg Pale Ale Malt
0.5kg strösocker, tillsattes när 20min var kvar av koket.

Jäst
2x Safale US-05.

Humlegivor
45g Styrian Goldings Bobek - 60min
25g Styrian Goldings Bobek - 30min
15g Styrian Goldings Bobek - 20min
15g Styrian Goldings Bobek - 5min

Mäskschema
63°C - 60min
1x satslakning ~73°C 5-10min.

---------------------------------------

Vi fick lite problem igår, det började med att vi skulle testa så att spisen klarade av att koka 20 liter vatten. Det gjorde den inte. Så vi bestämde att dela upp ölet på 2x10liter, så vi fick mäska två gånger och koka två gånger. Så vad vi gjorde var att dela alla mängder på två och gjorde i princip två öl som vi blandade i en jäshink.
En del av vår setup.

Det andra problemet som hände var att vår termometer var paj, visade 33°C på kallt kranvatten. Drygt, fick köpa en ny på Ica Focus som kostade 160kr och var ungefär av samma kvalitet så den kommer säkert inte hålla länge.

Mäskning pågår.

Första mäskningen gick bra och vi lakade ner i en jästunna så vi kunde hålla koll på mängden. När vi gjorde andra mäskningen var jästunnan upptagen av första delen av ölen och kastrullen har ingen gradering så vi fick höft på hur mycket 10 liter var. Vi lyckades pricka exakt 10 liter efter koket så det var väl inte så tokigt, men detta är något som vi måste tänka på vid kommande bryggningar att om vi lakar direkt till kastrullen har vi ingen koll på volymen ut.
Christo håller koll på kylnigen.

Detta är första bryggningen vi genomför med den nya kastrullen på 36 liter. Nu hade vi ju som sagt problem med att spisen inte klarade av att koka 20 liter vatten men annars gick det riktigt bra med denna kastrull. Vi kunde köra med locket på hela koket utan att oroa oss för att det skulle koka över och vi fick ett riktigt rullande kok. Helt klart bättre än den gamla kastrullen.
Jag (Tobias) övervakar koket.

Kylningen med kopparspiral var ett nytt moment för oss. Vi har ju som ni kanske vet nyligen byggt en kopparspiral som vi fick testa idag. Det gick riktigt bra! Vi tog inte tid men jag uppskattar att vi kunde kyla från kokande vört till 20-24° på ungefär 15min. Riktigt bra och skönt att slippa hålla på med vattenbad.

Kylning pågår.

När vi kylt klart första 10 literna så förde vi över vörten till en jästunna och tillsatte all jäst (2x torrjäst safale US-05) och rörde om lite. Jästen vill dock inte lösa sig helt men vi lät den vara till nästa 10 liter skulle tillföras och då löste den upp sig helt.
Jästen löste inte upp sig ordentligt.

Att göra två gånger 10 liter var verkligen inget att rekommendera, det blev en sjukt lång bryggdag och viss utrustning blev upptagen från första batchen osv. Så med de andra 10 literna blev väldigt mycket höftande. Vi glömde mäta OG osv.
20 liter öl på jäsning!

Hur som helst så när vi kylt klart den andra delen av ölen så överförde vi den till tunnan som höll första delen av ölen och rörde om lite. Nu har vi alltså 20 liter utav denna single hop ale som förhoppningsvis kommer bli en riktigt ljus, lite smått fruktig och blommig öl med lätt beska. Den ska som sagt avnjutas på en oktoberfest i oktober!

Här kommer lite bilder från bryggningen:

Humlegivorna uppgvägda och klara.

Jobbigt att ta reda på all malt.

Vi provsmakade lite öl under bryggningen, riktigt roligt med champangekork!

Christo övervakar mäskningen.

Lakning i full gång.

Förbereder kvällens grillning, whiskeymarinerad fläskfillé.


5 kommentarer:

  1. Spännande med Bobek. Är också nyfiken på den humlen.

    Kopparkylspiral skulle jag också behöva. Låter som det går mkt fortare än diskhon.

    SvaraRadera
  2. Jonte det är sjukt värt det, var inte alls särskilt svårt att bygga. Kostade några hundralappar men som sagt, få ner kylningen från 60min till 15min är ju värt varenda krona! :D

    SvaraRadera
  3. Kylspiral är guld värt.

    Appropå kokproblemet: Prova att isolera kastrullen med ett liggunderlag! Det gör underverk. Se till att lämna några centimeters marginal längst ned bara, så att liggunderlaget inte hamnar för nära plattan. Räkna med att det tar en timme att gå från mäsktemperaturen till kokande vört.

    SvaraRadera
  4. Det med liggunderlag har vi funderat på och det lutar åt att vi gör en sådan lösning inför nästa bryggning!

    SvaraRadera
  5. Vi kör liggunderlag runt kastrullen. Det är awesome. Med kylslingan vi byggt ligger vi mellan 5 och 7 minuter från kokande till jäs-svalt. Dock rör vi om med kylspiralen i grytan samtidigt.

    Får tipsa om en bra termometer, IP65-klassad, från Kejll & C:O för 249kr: http://www.kjell.com/?item=48668&path= . Vi beslöt oss för den då vi pajade tre termometrar på samma bryggning. Ca 25 öl senare fungerar fortfarande den "nya".

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...